Sovrummet

God ventilation och dammtorkning

God ventilation och dammtorkning tar bort många av de kemiska ämnen som kan komma ut i inomhusluften från exempelvis soffa, TV, dator, nya byggnadsmaterial, plast och textil. I artikeln Luft och ventilation i bostäder, på Boverkets webbplats, kan du hitta rekommendationer för luft och ventilation.

Madrasser

Vid tillverkningen av skumgummi används vissa kemikalier som ibland kan finnas kvar i färdiga skumgummimadrasser och kuddar. Om en ny madrass luktar starkt är det bra att vädra den tills lukten har försvunnit.

Textilier

Textilier innehåller vanligtvis en mängd olika kemikalier och som mest när de är alldeles nya. Det beror på att tillverkare använder kemikalier i alla led av textiltillverkningen. Några råd om textilier

• När du köper begagnade textilier har stora delar av den överskottsfärg och andra kemiska ämnen som finns i textilier redan tvättats ur. Därför skyddar du miljön om du handlar begagnat istället för nytt.

• Det finns en hel del textilier som är miljömärkta. Eftersom det finns flera olika frivilliga märkningar och de ställer olika krav är det bra att ta reda på vad de betyder.

• Antibakteriella ämnen i textilier är oftast helt onödiga i vanliga produkter för privatpersoner. Det kan till exempel stå ”mot dålig lukt” eller ”antibacterial”, på produkten.

• Tvätta gärna nya sänglinnen, filtar, kuddar, gosedjur, handdukar och kläder innan ditt barn använder dem för första gången. En stor del av de kemikalier som finns i nya textilier försvinner ut med sköljvattnet i samband med de allra första tvättarna.

 

 

Elektronik

Mobiltelefon, TV-apparater, datorer och andra elektriska apparater kan ge ifrån sig små mängder kemiska ämnen till den omgivande luften. Det är ämnen som finns i varan för att ge varan en viss egenskap eller funktion. Det finns exempelvis flamskyddsmedel i en TV-apparat för att hindra TV:n från att börja brinna när TV:n används och blir varm. När du använder TV:n kan små mängder flamskyddsmedel lämna TV:n och hamna i den omgivande luften och i dammet. Det är därför bra att inte ha dator, TV och annan elektronik i de rum där barnen sover. Genom att hålla dammet borta och ha god ventilation kan du avlägsna kemiska ämnen från inomhusluften. Låt inte barnen skruva isär apparaterna och låt inte heller små barn stoppa elektronik som mobiltelefoner i munnen. Elektronik som du vill göra dig av med ska lämnas in på en återvinningscentral eller till affären där du köpte elektroniken.

All elektronisk hemutrustning ska vara CE-märkt som bevis på att de uppfyller de europeiska säkerhetskraven. Läs mer om CE-märkningen under fliken Miljö- och säkerhetsmärkning.

 

Plastgolv

Plast- och vinylgolv kan vara tillverkade av polyvinylklorid (PVC) som gjorts mjuk med ftalater. Allt fler PVC-golv innehåller dock alternativa mjukgörare. Fråga gärna i butiken innan du köper golvet vad det innehåller för ämnen.

Nya byggmaterial

Färg, byggmaterial och textilier kan ge ifrån sig kemiska ämnen, framför allt när de är nya. Barn är extra känsliga för kemikalier och det gäller även ofödda barn. Därför är det bra att avstå från att renovera om du är gravid. Det kan också vara bra att vänta några veckor innan en bebis får flytta in i ett nyrenoverat rum, så att de kemiska ämnena hinner vädras ut ordentligt.

Lampor och äldre termometrar

Lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver. Om en sådan lampa går sönder ska du vädra ut i 30 minuter. Var mycket försiktig med de trasiga lampresterna, dammsug inte upp de krossade lamporna, då kan kvicksilvret sprida sig via dammsugarens utblås. Lägg dem i en glasburk och lämna dem som miljöfarligt avfall på en återvinningsstation. Har du köpt ny elektronisk utrustning och packat upp den hemma, se till att vädra ordentligt innan ditt barn ska vara i rummet.

Vill du ha en energisnål lampa utan kvicksilver går det att välja bland exempelvis LED- eller halogenlampor. Mer information om alternativen finns på Energimyndighetens webbplats.

Smycken och nycklar

Nycklar, smycken och andra metalldetaljer kan innehålla bly, kadmium och nickel. Låt inte barn suga eller bita på nycklar och smycken av metall eftersom de då kan få i sig kemiska ämnen som inte är hälsosamma för dem, till exempel bly.

Skor och accessoarer

Skor av plast och väskor i konstläder kan innehålla mjukgörande ftalater och tungmetaller. Ofta är det bättre att köpa skor och accessoarer i tyg eller äkta läder.

Miljömärkningar

Miljömärkningar och hållbarhetsmärkningar kan hjälpa dig att hitta varor eller tjänster som producerats på ett sätt som tar hänsyn till hälsan och miljön. En miljömärkning innebär att en vara ska uppfylla vissa krav som satts upp av exempelvis en miljömärkningsorganisation.

Eftersom det finns flera olika miljömärkningar som ställer olika höga krav är det bra att ta reda på vad de står för. Läs mer om miljömärkningen under fliken Miljö- och säkerhetsmärkning.

Din rätt till information

Du har rätt att få veta om en vara i EU innehåller något särskilt farligt ämne. Under fliken Din rätt till information finns mer information om din rätt som köpare.