Lyssna

Sova och läsa

Sovrummet är mer än bara ett rum att sova i. Det är även en plats för drömmar, fantasier och förväntningar. Här sjungs det vaggvisor, berättas osannolika historier och kanske dröms en mardröm då och då. Rummet förändras ofta med åren, precis som barnet. Möbler byts ut, tapeter sätts upp och nya textilier köps in. Men nya saker kan avge kemiska ämnen, så vädra ofta och låt inte barn sova i rum med mycket elektronik eller som luktar starkt av färg och rengöringsmedel.

Bygga och måla

De som väntar barn vill ofta förbereda och göra fint åt det kommande barnet. Men tänk på att färg, byggmaterial och textilier oftast ger ifrån sig mest kemiska ämnen när de är nya. Även ofödda barn är känsliga för kemikalier så för säkerhets skull är det bäst om någon annan än den som är gravid utför renoveringen, trots att risken för det ofödda barnet är låg. Det kan också vara bra att färdigställa rummet några veckor innan bebisen kommer så att det hinner vädras ut ordentligt.

Madrasser och kuddar

Vid tillverkningen av skumgummi används vissa farliga kemikalier som ibland kan finnas kvar i färdiga skumgummimadrasser och kuddar. Om en ny madrass luktar starkt är det bra att vädra den tills lukten har försvunnit. Madrasser, skumgummikuddar och madrasskydd som tillverkats före 2004 kan ibland innehålla ämnen som i dag är förbjudna. Därför kan det vara klokt att byta ut äldre bäddmaterial.

Saker som luktar och lyser

Vissa leksaker och suddgummin som luktar starkt kan innehålla allergiframkallande ämnen och ftalater. Undvik därför gärna produkter som luktar starkt. Självlysande halsband, armband och lysstavar som ofta går att finna på marknader och festivaler är gjorda av tunna plaströr som lätt går sönder. De innehåller en självlysande vätska som kan vara kraftigt irriterande om det hamnar i munnen och i ögonen. Låt därför inte barnen suga eller tugga på dem.

Plastgolv

Plast- och vinylgolv kan vara tillverkade av polyvinylklorid (PVC) som gjorts mjuk med ftalater. Allt fler PVC-golv innehåller dock alternativa mjukgörare. Fråga gärna i butiken innan du köper golvet vad det innehåller för ämnen.

Du har rätt att få veta om varan innehåller något särskilt farligt ämne. Under fliken Din rätt till information finns mer information om din rätt som köpare.

Kemikalier fastnar i damm. Det är därför bra att försöka hålla dammet borta från de rum där små barn kryper och att vädra ofta.

Kläder och andra textilier

För att framställa tyg krävs kemikalier. Kemikalier kan också användas i färdiga kläder för att ge exempelvis färg och smuts- och vattenavstötande impregnering. Ibland tillsätts även särskilda kemikalier för att kläderna inte ska bli skrynkliga eller mögla vid transporten. I vissa fall behandlas kläder också med bakteriedödande ämnen, mot till exempel dålig lukt. Kläder med plasttryck kan innehålla ftalater och tungmetaller.

I en del kläder finns rester av kemikalier som i vissa fall kan orsaka allergiska reaktioner, särskilt om tyget kommer i direkt kontakt med huden. Tvätta därför gärna nya kläder, sänglinnen, filtar, kuddar, gosedjur och handdukar innan barnen använder dem för första gången och undvik kläder och andra textilier som är behandlade med bakteriedödande ämnen. Miljömärkta kläder är tillverkade med mindre belastning på miljön och det finns krav på att de ska vara fria från rester av vissa kemikalier.

Eftersom det finns flera olika miljömärkningar som ställer olika höga krav är det däremot bra att ta reda på vad de står för. Läs mer om miljömärkningen under fliken Miljö- och säkerhetsmärkning.

Skor och accessoarer

Skor av plast och väskor i konstläder kan innehålla mjukgörande ftalater och tungmetaller. Ofta är det bättre att köpa skor och accessoarer i tyg eller äkta läder.

Lampor och äldre termometrar

Lågenergilampor och lysrör innehåller låga halter av det hälso- och miljöfarliga ämnet kvicksilver. Äldre termometrar kan också innehålla kvicksilver. Det är inte farligt att utsättas för låga halter kvicksilver vid något enstaka tillfälle, men av försiktighetsskäl är det bra att undvika att utsättas i onödan. Om en lampa eller en äldre termometer med kvicksilver går sönder bör barnen lämna rummet medan du vädrar ut och tar ha resterna. Vädra först ut rummet cirka 30 minuter innan du samlar upp resterna med en bit kartong och sedan torkar golvet med en fuktig trasa. Lägg sedan alla rester och även trasan i en glasburk med tättslutande lock och lämna in den på en återvinningscentral som miljöfarligt avfall. Dammsug inte upp kvicksilvret, det finns då risk att metallen förångas ytterligare och sprids i luften. Vill du ha en energisnål lampa utan kvicksilver går det att välja bland exempelvis LED- eller halogenlampor. Mer information om alternativen finns på Energimyndighetens webbplats.

God ventilation

Vissa varor i våra hem, till exempel sådana som är flamskyddsbehandlade, gjorda av mjukplast eller som innehåller nya spånskivor kan släppa ifrån sig små mängder kemiska ämnen i inomhusluften. Genom att ha god ventilation och vädra ofta kan du hålla inomhusluften renare och minska mängden kemikalier som barnen kan andas in.