Leksaker

Leksaker är säkrare än saker för vuxna

Leksaker är ofta säkrare för barnen att leka med än saker som är gjorda för vuxna. Kraven på att leksaker ska vara säkra är extra höga i EU. Använd leksaker som är anpassade för barnets ålder. Leksaker för de allra yngsta barnen (0-3 år) ska också vara tillverkade med hänsyn till att små barn gärna stoppar saker i munnen. Leksaker som du har köpt efter 2013 är ofta säkrare för barnen att leka med än äldre leksaker eftersom kemikaliereglerna för leksaker skärptes i EU under 2013.

Leksaker som du kan köpa på nätet

Det finns ett stort utbud på nätet av leksaker och andra varor för barn. Om du beställer något via nätet, direkt från en leverantör utanför EU, omfattas den leksaken inte av samma lagkrav. I värsta fall kan leksaken innehålla ämnen som är förbjudna i EU eftersom de är farliga för hälsa eller miljö. När du handlar leksaker över internet är det tryggast att endast handla leksaker som är tillverkade för att kunna säljas i EU.

Saker som luktar och lyser

Vissa leksaker och suddgummin som luktar starkt kan innehålla allergiframkallande ämnen och ftalater. Undvik därför gärna produkter som luktar starkt. Självlysande halsband, armband och lysstavar som ofta går att finna på marknader och festivaler är gjorda av tunna plaströr som lätt går sönder. De innehåller en självlysande vätska som kan vara kraftigt irriterande om det hamnar i munnen och i ögonen. Låt därför inte barnen suga eller tugga på dem.

Hemmagjort slime

Många barn vill blanda sitt eget slajm och flera vanliga recept innehåller lim. I lim kan det finnas allergiframkallande konserveringsmedel eller andra ämnen som inte är tillåtna i leksaker. Eftersom lek med slajm innebär mycket hudkontakt är det olämligt att använda lim som ingrediens.
Det finns också recept på slajm som innehåller borsyra eller borax. Vi avråder starkt från att använda dessa ämnen eftersom de kan påverka människors förmåga att få barn. Linsvätska kan innehålla små mängder borsyra, men då i så låg halt att det inte är någon fara att använda.
Det finns flera recept på slajm där man bara använder ingredienser som används vid matlagning, exempelvis vatten, mjöl, matolja och karamellfärg. Välj ett sådant recept om barnen vill blanda eget slajm.

Färger, kritor och lim

Färger, kritor och lim som är avsedda för barn ska vara vattenbaserade och innehåller därför inga skadliga lösningsmedel. Oljefärger och andra typer av hobbyprodukter som riktar sig till vuxna bör däremot inte användas av barn.

Smink

All kosmetika ska ha en innehållsförteckning men sminkprodukter för barn, som till exempel färger för ansiktsmålning är ibland dåligt märkta eller saknar innehållsförteckning. Köp endast produkter som har innehållsförteckning och svenska instruktioner. Tänk också på att smink för dockor inte ska användas på huden.

Batteridrivna leksaker

Många leksaker innehåller batterier som gör att de kan blinka och låta. Tänk på att små knappcellsbatterier är lätta för små barn att svälja. Se till att batteriluckan är ordentligt låst innan du låter små barn leka med sådana leksaker. Om barnet sväljer ett batteri och det dessutom fastnar i matstrupen eller längre ner i mag-tarmkanalen kan en elektrisk strömkrets bildas, vilket kan ge allvarliga skador på slemhinnan. Gamla eller läckande batterier ska lämnas till batteriinsamlingen. Om batteriet inte går att ta loss kan du lämna tillbaka leksaken till affären. Säljaren är skyldig att ta hand om produkter med inbyggda batterier.

Modellera och lekmassa

Modellera och lekmassa som är CE-märkt ska leva upp till de säkerhetskrav som ställs på leksaker inom EU och ska vara säkra att använda. Välj alltid produkter som är anpassade efter ditt barns ålder och mognad.

Byggsatser

Byggsatser till modeller av bilar, flygplan och båtar är inte avsedda för små barn. Färger och lim i byggsatser innehåller nästan alltid lösningsmedel som kan irritera ögon och luftvägar och ge huvudvärk. Om ett äldre barn arbetar med en byggsats är det bra att se till att rummet är väl ventilerat.

Poddavsnitt om kemikalier i leksaker

Lyssna gärna på Kemikaliepodden, en poddcast från Kemikalieinspektionen och avsnittet om kemikalier i leksaker. I detta avsnitt diskuterar vi sådant som kan vara bra att känna till för dig som ska handla leksaker. Vi pratar bland annat om leksaker på internet, batteridrivna leksaker, parfymerade leksaker, batteridrivna leksaker och plastleksaker.