Badrummet

Schampo och tvål

Schampo, tvål och skumbad innehåller tensider som löser upp smutsen och rengör kropp och hår. Men tensiderna kan också torka ut huden. Välj gärna milda, miljömärkta produkter utan parfymer för att minska risken för allergi.

Tandkräm

När barnet får sina första tänder är det bra att börja med tandborstningen för att hålla tänderna rena och föra in rutinen som en naturlig del i vardagen. Fluoret i tandkrämen stärker och skyddar tänderna mot karies men det är inte bra för barn att få i sig i för stora mängder. Använd gärna en barntandkräm då de innehåller mindre fluor än tandkräm för vuxna.

Fluortandkrämer ska vara märkta med instruktioner om hur mycket tandkräm som bör användas till barn. Följ instruktionerna och se till att barnet spottar ut tandkrämen efter tandborstningen.

Våtservetter

Våtservetter innehåller ibland parfym och konserveringsmedel som kan leda till att barnet utvecklar allergier om de används för ofta. Vid blöjbyten är det därför bättre att i första hand bara använda vatten och tvättlappar av tyg eller papper. Spara i stället våtservetterna till när du är på språng och saknar enkel tillgång till vatten.

Parfym kan irritera känslig hud och orsaka eksem eller allergi. Kontrollera innehållsförteckningen så att produkten inte innehåller något som ditt barn är allergiskt mot och undvik produkter som inte har någon innehållsförteckning.

Badkritor och badbomber

Dessa produkter räknas till kosmetika och ska därför ha fullständiga innehållsförteckningar.

Hud- och solkrämer

När det gäller hudkrämer och annat som används på huden är det bra att undvika produkter som har en stark doft för att barnet inte ska utveckla eksem eller allergier. Det gäller även produkter som marknadsförs som naturprodukter. Skydda barnen mot stark sol genom att använda solhatt och solkläder. Barns hud är känslig och om de bränner sig löper de större risk att utveckla hudsjukdomar senare i livet. Smörj in de delar av kroppen som inte täcks av kläder med solkräm en stund innan barnen går ut. Använd en stor klick solkräm och kom ihåg att smörja på mer solkräm efter bad och handdukstorkning. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus överhuvudtaget och behöver därför ingen solkräm.

Mygg- och fästingmedel

Myggor och fästingar kan vara en plåga men tänk på att mygg- och fästingmedel kan vara skadliga om de används felaktigt. Ett sätt att skydda barnen mot mygg kan vara att täcka kroppen med kläder. Om du använder myggmedel är det viktigt att medlen är godkända. Titta efter information om vilken åldersgräns som gäller för användning av produkten på barn och följ doseringsanvisningen.

Produkter som kan vara skadliga ska förvaras utom syn- och räckhåll för barn. Välj ett högt skåp eller en låst låda för att förvara kemikalier, rengöringsmedel och läkemedel. Förvara alltid produkterna i originalförpackningen.

Läkemedel

En del läkemedel kan se ut som godis eller smaka så gott att barn lockas att äta dem. Se därför till att förvara läkemedel så att barnen inte kan nå dem på egen hand. Om ett barn har fått i sig ett läkemedel som inte var avsett för barnet ska du ringa 112 och begära giftinformation. När du gör det blir du kopplad till Giftinformationscentralen medan 112 fortsätter att lyssna av samtalet och vid behov skickar en ambulans.

Det är bra att ha medicinskt kol hemma för att snabbt kunna ge barnet vid misstänkt förgiftning. Medicinskt kol binder till sig ämnen och förhindrar att de tas upp av kroppen. Men rådfråga alltid Giftinformationscentralen innan du ger medicinskt kol, då det i vissa fall kan vara olämpligt.

Hårfärg

Permanenta hårfärger och toningar innehåller kemikalier som kan vara irriterande och eventuellt frätande vid kontakt med slemhinnor i mun, svalg eller ögon. Ju tidigare man börjar utsätta sig för ämnen i hårfärgningsmedel, desto större är risken att man på sikt utvecklar allergi mot dem. Det finns därför en åldersgräns på 16 år för att använda hårfärgningsprodukter i EU.

Tillfälliga hennatatueringar

På semestrar eller festivaler kan det vara lockande att låta barnen få en tillfällig hennatatuering målad på huden. Men tänk på att svarta hennafärger ofta innehåller starkt allergiframkallande ämnen som kan ge livslånga allergiproblem och utlösa svåra eksem. Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats. Vanliga ”gnuggisar” som man kan köpa i exempelvis leksaksbutiker innebär däremot normalt ingen risk. Men köp endast produkter med innehållsdeklaration och svenska instruktioner.