Barn är särskilt känsliga

Barn är särskilt känsliga för farliga kemiska ämnen. Därför är det bra att ha kunskap om sådant som kan göra det lättare för dig att göra medvetna kemikaliesmarta val i vardagen och skydda barnen bättre. På den här webbplatsen finns information från Kemikalieinspektionen till alla som tar hand om barn.

Se vår informationsfilm om barn och kemikalier (3,21)

Barn är känsligare än vuxna

Barn är känsligare än vuxna för farliga kemiska ämnen. Det beror på att deras hjärnor, immunsystem och hormonsystem inte är färdigutvecklade än. Det beror också på att barn andas snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin egen vikt. Barn som utforskar sin omgivning genom att känna och smaka på saker är särskilt utsatta.

Lyssna gärna på Kemikaliepodden, en poddcast från Kemikalieinspektionen. I det senaste avsnittet av podden diskuterar vi sådant som kan vara bra att känna till för dig som ska handla leksaker. Vi pratar bland annat om leksaker på internet, batteridrivna leksaker, parfymerade leksaker, begagnade leksaker och plastleksaker.

Informationen på webbplatsen har tagits fram av Kemikalieinspektionen i samarbete med Livsmedelsverket och Läkemedelsverket.Kemikalieinspektionen arbetar på regeringens uppdrag. Läs mer om oss här.